Zapraszamy wszystkich fanów Gwiezdnych Wojen
Administrator
Moim zdaniem świetna książka, zaraz po Komandosach i Kryształowej Gwieździe. Akcja toczy się 8 miesięcy po "ślubie Księżniczki Leii" i mniej więcej tyle samo przed "Dziedzicem Imperium".
Na Tatooine odbywa się aukcja alderaańskiego mchoobrazu. Ponieważ kiedys wisiał u Leii w pałacu, bardzo chce go mieć. Ale powodem jest też mikroobwód z Shadowcastem, który umożliwi Imperialnym wyśledzenie tajnych agentów Nowej Republiki i ich zabicie...
Ponieważ jest to jedna z pierwszych książek Star Wars, naprawdę mi się podobała, a autora uznałem za mistrza (inna sprawa, że potem się zawiodłem...). Autor postarał się o humor i nawiązanie do Jamesa Bonda ("okoblaster, rozpylony nie gazowany"). Dowiadujemy się, co to się działo ze Shmi Skywalker po odlocie Anakina. Oprócz tego dostaliśmy niezłą przygodówkę, która prawie nie nudzi przez wszystkie 384 strony.
Gorąco polecam.
Moja nota: 10/10
Administrator
Zjawa z Tatooine
Autor: Troy Denning
Wydawnictwo: Del Rey
Wydawnictwo polskie: Amber
Rok wydania w oryginale: 2003
Rok wydania w Polsce: 2003
Tłumaczenie: Andrzej Syrzycki
Okładka: Steven D. Anderson
Ilość Stron: 384
Cena: 34,80 (ale ja kupiłem w Dziwnowie za 9,50 )
Czas akcji: 8,5ABY
Napis z tyłu okładki: Han i Leia Solo lecą na Tatooine, gdzie ma się odbyć aukcja cennego alderaańskiego mchoobrazu. Ukryty w nim mikroobwód zawiera klucz do tajnych szyfrów Rebelii. Jeśli wpadnie w ręce wroga, Imperium pozna nazwiska agentów Nowej Republiki pełniących służbę na setkach planet galaktyki. Ale na aukcji dochodzi do strzelaniny. W zamieszaniu obraz zostaje porwany. Han wyrusza w pościg za złodziejem...
Ostatnio edytowany przez Kapitan Onoma (2008-04-20 08:40:07)